Blog

Tégy az egészséged megőrzéséért, csökkentsd a számítógép előtti ülő munka egészségkárosító hatásait!

  1. Törekedj arra, hogy a karjaid mindig alátámasztva legyenek. Ha a karjaid súlyát a nyakadnak és a vállizmaidnak kell tartani, a nap végére igen megterheli ezeket.
  2. Figyelj oda a fejed helyzetére, és próbáld meg úgy tartani, hogy lehetőleg minél inkább közvetlenül az alátámasztás alapja (a nyak) fölött legyen. Ne lógasd a fejed és a nyakad előre.
  3. Ne dőlj oldalra! Az oldalra dőlés nagyobb (egyenetlen) nyomást gyakorol a csigolyákra és a porckorongokra. Használd a szék ágyéktámaszát, és ne ülj úgy, hogy a testsúlyod az egyik oldal nagyobb megterhelést okozzon. Húzd a széked a lehető legközelebb a munkádhoz, hogy elkerüld az oldalra és előre hajolást. Minden alkalommal, amikor leülsz, győződj meg arról, hogy a szék megfelelően helyezkedik el.
  4. A monitort közvetlenül előtted kell elhelyezni úgy, hogy a felső széle ne legyen magasabban, mint a szemmagasságod. A billentyűzet közvetlenül a monitorral egy irányban legyen, hogy ne kelljen gyakran oldalra forgatni a fejed és a nyakad.
  5. Telefonálás közben ne tartsd a készüléket a nyakad és a füled közé szorítva, ez nagyon rossz gyakorlat. Tudod, hogy ez igaz, ezért ne csináld!
  6. A billentyűzetnek és az egérnek egymáshoz elég közel kell lennie ahhoz, hogy ne járjon a munka olyan túlzott mértékű oldal irányú mozgással, ami a vállakat és a karokat rongálja.
  7. Kerüld a szemed megerőltetését, ügyelj arra, hogy a monitor ne legyen túl közel, legalább egy karhossznyi legyen a távolsága tőled.
  8. Biztosítsd a képernyő tükröződésmentességét, és győződj meg arról, hogy a monitor nem ablak, vagy világos háttér előtt van.
  9. Rendszeresen pihentesd néhány másodpercig a szemed úgy, hogy távoli tárgyakat nézel.1.
  10. Ülő helyzetben a lábaid nem lóghatnak. Ha a lábaid nem érik el kényelmesen a padlót, vagy nyomást érzel a combjaid alsó részén, használj lábtartót, vagy tedd alacsonyabbra a billentyűzetet és a széket.

És persze mozgás, mozgás és mozgás! 20 percenként állj fel 10 percre, és ebbe a 10 percbe iktass be legalább 2 perc gyaloglást! A képernyő előtti ülő munka nemcsak a váz- és izomrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, hanem a szív- és érrendszeri betegségekét is!

Nyomj egy megosztást


en_USEnglish