Blog

Új képzés a Műegyetemen: Specialista munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kivizsgálása területén

Hazánkban 2019-ben 24.055 három munkanapnál hosszabb munkaképtelenséggel járó munkabalesetet jelentettek be a munkáltatók a munkavédelmi hatósághoz.
Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

A munkabaleset kivizsgálás a munkáltató kötelezettsége, mégpedig munkabiztonsági szaktevékenység keretében, tehát kötelezően munkavédelmi szakember bevonásával végzik el a feladatot. A kivizsgálást a balesetet követően haladéktalanul meg kell kezdeni.

A munkavédelmi szakember által elvégzett kivizsgálás, a bizonyítékok feltárása, a helyszíni adatok rögzítése, a releváns adatok azonosítása – mindezek megalapozhatják a munkáltató kártérítési felelősségét, a balesetben részes személyek büntetőjogi felelősségét, a munkáltató közigazgatási felelősségét, nem különben a munkavédelmi szakember büntetőjogi, munkajogi és közigazgatási felelősségét.

Ehhez a felelősségteljes munkához szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a szakembereknek, akik már rendelkeznek felsőfokú munkavédelmi végzettséggel, vagy mérnöki oklevéllel és munkavédelmi technikusi bizonyítvánnyal. Képzésünkön – többek között – korszerű módszerekkel, vezető nagyvállalatok jó gyakorlataival ismertetjük meg a hallgatókat, csupa olyasmivel, ami nem fér bele a munkavédelmi szakmérnök/szakember/technikus képzésbe, viszont nagyban hozzájárulhat a feladatok eredményes és sikeres elvégzéséhez.

Bővebb információ: honlapunk a Képzések menüpontban, valamint az szakirányú továbbképzés honlapján: specialista.bme.hu

Nyomj egy megosztást


en_USEnglish