Blog

2017. április 28. – Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!

Április 28-a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, melyet először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartott meg, egy évvel később felkarolta a kezdeményezést a kanadai szakszervezeti szövetség is. Az április 28-i dátumot azért választották, mert 1914. április 28-án fogadták el Kanadában azt a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást, melynek nyomán az első kanadai munkavédelmi hivatalt létrehozták. 1991-ben a kanadai parlament törvénybe iktatta az emléknapot, nemzeti gyásznapnak nyilvánítva április 28-át.

1989-ben az Egyesült Államokban is hivatalos emléknappá nyilvánították, és világszerte egyre több helyen tartottak megemlékezéseket, munkavédelmi kampányokat e napon. Angliában 1992 óta emlékeznek meg a munkahelyi balesetben elhunytakról és megsérültekről. Itt használták először az emléknap mottóját: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!”

1996 óta a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség is elismerte április 28-át mint nemzetközi emléknapot, és évente egy-egy fontos munkavédelmi témára hívja fel a figyelmet az emléknapon (pl. azbeszt használatának betiltása világszerte).

2012 óta hazánkban is hivatalos emléknap e nap, „Emléknap a munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók tiszteletére” elnevezéssel.

Sajnos 2012 óta – a növekvő foglalkoztatással együtt – nő a munkabalesetek száma is, 2016-ban 23027 munkabalesetet jelentettek be az általános hatáskörű munkavédelmi hatósághoz.

Nyomj egy megosztást


en_USEnglish